STEENSOORTEN
Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende steensoorten. Er zijn twee categorieën: harde en zachte steen.
In de categorie harde steensoorten onderscheiden we graniet, basalt en kwartsiet met als belangrijk kenmerk de buitengewone hardheid. Daarom zijn deze soorten uitstekend bestand tegen de weersinvloeden en vergen daardoor weinig onderhoud.
Tot de zachte steensoorten rekenen we onder meer marmer, kalk- en zandsteen. Omdat deze soorten meer kalk bevatten zijn ze kwetsbaarder. Door zure regen bijvoorbeeld lost de kalk op den duur op, waardoor erosie ontstaat. Bovendien zijn ze lastiger schoon te houden omdat reinigingsmiddelen vaak meer kwaad dan goed doen. Hardsteen is, ondanks de naam, ook een zachte steensoort, wel is deze beter bestand tegen weersinvloeden.
In onze showroom kunt u uiteraard de verschillende steensoorten bekijken en voelen. Vanzelfsprekend krijgt u bij elke steensoort uitleg over de eigenschappen, weersbestendigheid en het onderhoud.
Grafmonumenten kunnen grofweg in vier verschillende steensoorten worden uitgevoerd:
Graniet – is in vele kleuren verkrijgbaar en kan zowel gepolijst (hoogglans) als gezoet (zijdeglans) geleverd worden. Graniet is vorstbestendig, verweert niet, is bijzonder hard en wordt daarom het meest toegepast.
Kwartsiet – heeft van nature een ruw oppervlak, maar is goed te reinigen zonder dat de steen wordt beschadigd. Kwartsiet wordt vaak toegepast in combinatie met beplanting, waardoor aangroei van alg of mos niet storend hoeft te zijn.
Kalksteen – verweert in de loop van de tijd, waardoor het sneller vuil vasthoudt. Dit verweringsproces kan evenwel zorgen voor een mooi effect. Kalksteen is in uiteenlopende kleuren leverbaar. Veel gebruikte kleuren zijn crème, geel, rood en bruin.
Zandsteen – verweert in de loop van de tijd, maar is net als kwartsiet goed te reinigen. Veel mensen kiezen voor een doffe afwerking, maar zandsteen kan ook gezoet (zijdeglans) geleverd worden.
De meest toegepaste steensoort is graniet, omdat deze soort erg hard is en absoluut niet verweert.