LETTERSOORTEN

Een inscriptie bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van een monument. Er zijn verschillende vormen van inscripties. Letters kunnen verdiept of verheven worden weergegeven.

Onder verdiept onderscheiden we vier typen:

1. Handgehakt; een ambachtelijk proces met hamer en beitel dat nog maar weinig steenhouwers beheersen. Schols en ’t Hart kan bogen op een jarenlange ervaring.

2. Gegraveerd; letters worden met behulp van een sjabloon door een graveermachine uitgefreesd. Het aantal lettertypes is beperkt, maar de uitstraling is voor veel mensen zeer aantrekkelijk.

3. Gezandstraald; met behulp van een sjabloon worden de letters met grote kracht uit de steen geblazen. De letters zijn weliswaar minder diep dan bij gegraveerde letters, maar de keuze uit het aantal lettertypes is erg groot.

4. Gelaserd; met laseren is het mogelijk om zeer gedetailleerde letters, vormen en afbeeldingen zoals foto’s te maken. Het aantal lettertypes is vrijwel onbeperkt. Laseren is alleen goed zichtbaar op zwart graniet.

Onder verheven worden eveneens vier typen onderscheiden:

1. Handgehakt; in plaats van de letters uit te hakken, wordt de steen om de letter weggehakt. Een arbeidsintensief werk met een prachtig resultaat.

2. Gezandstraald; hier wordt de restvorm van de letter weggestraald. De letters verheffen zich dan als het ware boven de steen.

3. Metaal; een zeer duurzame vorm van beletteren. Er is een ruime keuze van letters in brons, aluminium of roestvrij staal welke op de steen worden bevestigd.

4. Tekstplaat; een tekstplaat is een alternatief voor losse letters. Een tekstplaat kan zowel in brons als in aluminium, roestvrij staal, cortenstaal of glas worden uitgevoerd.

Ter inspiratie en om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden van verschillende lettersoorten kunt u een kijkje nemen bij: www.towaonline.nl of bij: www.strassacker.com.